Szukaj
Close this search box.

Jak grillować na grillu gazowym? Sprawdź co musisz wiedzieć, by potrawy zachwycały smakiem

Pozwala na wygodną regulację temperatury, jest ekologiczny i generuje znacznie mniejsze koszty eksploatacji. Grill gazowy, bo o nim mowa, to bezpieczny (dla użytkowników i dla środowiska!) sposób na całoroczne przyrządzanie potraw o doskonałym smaku i aromacie. Dotąd korzystałeś wyłącznie z grilla węglowego? Już teraz sprawdź, jak grillować na grillu gazowym i przekonaj się, że to maksymalnie funkcjonalne urządzenie!

Jak grillować na grillu gazowym? Poznaj możliwe metody

Grillowanie, to bez wątpienia „narodowy sport” Polaków, jak się okazuje – nie tylko latem. Coraz więcej właścicieli domów i działek, czas w na świeżym powietrzu spędza także wiosną i jesienią – zwłaszcza że tradycyjne grille węglowe doczekały się alternatywy. Nie wiesz, jak grillować na grillu gazowym, by Twoje potrawy zachwycały smakiem? Czytaj dalej i poznaj możliwe metody.

GRILLOWANIE METODĄ BEZPOŚREDNIĄ NA GRILLU GAZOWYM – JAK ROBIĆ TO DOBRZE?

Grillowanie na grillu gazowym metodą bezpośrednią można porównać do pieczenia – przygotowywana potrawa umieszczana jest nad rozgrzanymi palnikami i przypiekana. Zastanawiasz się, jakie przysmaki możesz przygotować w ten sposób? Najogólniej mówiąc – takie, które wymagają nie więcej, niż 25 minut grillowania. Wśród nich można wymienić szaszłyki, owoce i warzywa, a także – cienkie kawałki mięsa.

Jak grillować na grillu gazowym metodą bezpośrednią? To nic skomplikowanego! Wystarczy włączyć wszystkie palniki i zamknąć pokrywę, a kiedy urządzenie osiągnie pożądaną temperaturę – zdjąć pokrywę, oczyścić i natłuścić ruszt. Kolejnym krokiem będzie ułożenie przyrządzanych potraw bezpośrednio nad palnikami i zamknięcie pokrywy grilla. Po upływie mniej więcej połowy przewidzianego czasu pokrywę należy otworzyć, a grillowane przysmaki – przewrócić na drugą stronę.

JAK GRILLOWAĆ NA GRILLU GAZOWYM METODĄ POŚREDNIĄ?

Metoda grillowania pośredniego dedykowana jest potrawom, których konsystencja nie pozwala na przygotowanie metodą bezpośrednią (na przykład ryby) lub wymagają nieco dłuższego czasu przyrządzania (przekraczającego 25 minut) i jest porównywalna do gotowania lub pieczenia z funkcją termoobiegu. Korzystając z tej metody, w bezpieczny i efektowny sposób przyrządzisz ryby, żeberka, warzywa zawinięte w folię, a nawet – kurczaka w całości.

Jak grillować na grillu gazowym metodą pośrednią? Niemal identycznie, jak bezpośrednią – różnic tkwi w sposobie ułożenia grillowanych potraw. W tej metodzie wystarczy zapalić jeden palnik, a przysmaki ułożyć w jego sąsiedztwie – nie bezpośrednio nad nim.

Share :

Facebook
Twitter
Pinterest