Nadejście lata to nie tylko czas wakacji, ale przede wszystkim początek sezonu grillowego. Miłośnicy aromatycznych potraw z niecierpliwością czekają, by w towarzystwie rodziny i znajomych spędzić miło czas na działkach bądź w ogrodach. I choć mogłoby się wydawać, że grillowanie jest prostą czynnością, to kilka przydatnych wskazówek sprawi, że danie będę o wiele pyszniejsze. Jak zrobić stek z grilla gazowego? Jaka temperatura będzie najlepsza? Odpowiedzi znajdziesz w tym artykule!
Stek z grilla gazowego – jak przygotować?
Idealnie upieczony i soczysty stek to marzenie każdego miłośnika potraw z grilla. Warto natomiast wiedzieć, że odpowiednie przygotowanie mięsa to klucz do osiągnięcia sukcesu. Intensywny smak jest możliwy do uzyskania dzięki soli, która wyciąga wodę. Z tego względu na około 30 minut przed planowanym wrzuceniem steków na ruszt należy doprawić mięso solą. W połączeniu z przyprawami powstania smaczna i aromatyczna skorupka, która sprawi, że całość zachwyci nawet najbardziej wymagającego smakosza. Co więcej, grill gazowy może stać się całoroczną kuchnią zewnętrzną, ze względu na swoje działanie. W praktyce oznacza to, że wielbiciele steków mogą przez cały rok trenować swoje umiejętności, by w trakcie sezonu letniego serwować swoim gościom znakomite potrawy.
W jakiej temperaturze należy przyrządzać steki?
Wiele osób zastanawia się jaka temperatura będzie odpowiednia i w którym momencie zakończyć przygotowywanie mięsa. Uważa się, że steki powinny być pieczone w temperaturze wahającej się pomiędzy 180 a 220 stopni. Ponadto ogromne znaczenie ma również czas przygotowywania. Mięso przechodzi przez trzy fazy. Pierwszą z nich jest rare, podczas której stek nabiera krwistego koloru. Następnym etapem jest średnie wypieczenie, czyli medium, a w ostatniej fazie medium well. Sam proces, choć wydaje się skomplikowany, trwa dosłownie do kilku minut. Z tego względu trzeba być niezwykle czujnym, by w odpowiednim momencie ściągnąć aromatyczne steki z grilla.