Grill gazowy ostatnimi czasy zyskał niesamowite uznanie. Poza wachlarzem funkcjonalności reprezentuje sobą piękny, nowoczesny design. Pełen komfort użytkowania zapewnia regulacja temperatur za pomocą pokręteł – to gwarancja perfekcyjnie przygotowanego posiłku. Jaka powinna być temperatura grillowania na grillu gazowym? Jak przyrządzić na nim idealne mięso? Podpowiadamy!
W jaki sposób grillować na grillu gazowym?
Są dwie główne techniki grillowania na grillu gazowym. To metoda pośrednia i bezpośrednia. Od tego wyboru w dużej mierze będzie zależał czas przyrządzania Twoich potraw.
Metoda bezpośrednia jest zbliżona do najbardziej tradycyjnej. Polega na tym, że rozgrzewa się cały ruszt równomiernie – temperatura w środku osiągnie około 290℃. Dzięki temu smażenie nie zajmie Ci dużo czasu i będzie równomierne. Technika pośrednia z kolei ma zastosowanie przy grubszych niż 2,5 cm kawałkach mięsa. Brykiety należy umieścić po bokach grilla, a mięso w centralnym punkcie. Temperatura w środku to około 200℃, dzięki czemu Twoje potrawy nie będą surowe w środku.
Temperatura grillowania na grillu gazowym, czyli o idealnym mięsie
Temperatura, z jaką grillujesz, zależy od tego, co przyrządzasz. W 120℃ przygotujesz mniejsze kawałki z kurczaka – podudzia, udka, piersi. To bardzo delikatne mięso, dlatego nie grilluj ich dużej niż 50 minut. Skrzydełka możesz upiec w 120℃ w czasie, który nie przekracza 30 minut. Spróbuj także piersi z kurczaka bez kości. Grilluj ją około 6 minut w temperaturze 120℃. Wolisz stek wołowy? Optymalna temperatura grillowania na grillu gazowym mięsa, którego kawałek nie przekracza 2,5 cm grubości to między 180 a 220℃. Stek powinien być grillowany około 4-6 minut z każdej strony metodą pośrednią. Uzyskasz wtedy średnio wysmażone mięso. Grubsze kawałki należy piec 4-5 minut metodą bezpośrednią, a następnie około 10 minut pośrednią. Czas grillowania zależy od tego, czy chcesz mięso poddane tylko delikatnej obróbce, czy dobrze wysmażone. Możesz także przyrządzić ryby. Grilluj je w temperaturze 180℃ i uzbrój się w cierpliwość. Pieczenie całych ryb potrwa około 20 minut z każdej strony. Przy filetach i mniejszych kawałkach zajmuje to mniej czasu – ryba jest wówczas gotowa już po około 5 minutach.
Wiesz już, jaką temperaturę grillowania na grillu gazowym wybrać? Mamy nadzieję, że nasze wskazówki Twoje posiłki zawsze będą doskonale przygotowane. Jeśli nie masz jeszcze grilla gazowego, to zapraszamy do naszego sklepu. W ofercie czeka na Ciebie szeroki wybór modeli, które dadzą Ci naprawdę wiele kulinarnych możliwości.