Polacy wręcz przepadają za grillowaniem w ogrodzie lub na tarasie. Lubią w ten sposób spędzać swój wolny czas. Do wyboru pozostaje jednak zakup odpowiedniego urządzenia. Co jest lepsze - grill gazowy czy węglowy? Oczywiście każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety, które Ci dzisiaj przybliżymy.

Grille węglowe - wady i zalety

Grille węglowe wciąż cieszą się bardzo dużą popularnością. Są szeroko dostępne i atrakcyjne cenowo. To urządzenia raczej niewielkie, które zakupić można w sezonie w każdym supermarkecie. Dzięki niedużej wadze są mobilne i łatwo da się je przenosić z miejsca na miejsce.

W przypadku grilli węglowych proces przygotowywania potraw możliwy jest dzięki wysokiej temperaturze uzyskiwanej na skutek spalania brykietu lub węgla drzewnego. Tworzy się wówczas żar umożliwiający obróbkę termiczną żywności. Cały proces grillowania jest jednak dość długi i wymaga dużego zaangażowania. Grill trzeba rozpalić za pomocą podpałki, a potem cały czas kontrolować. Nie można sterować temperaturą, potrawy mogą więc się nawet spalić.

Grille gazowe - wady i zalety

Zadając sobie pytanie: grill gazowy czy węglowy, warto wziąć pod uwagę wady i zalety obu rozwiązań. Popularność grilli na gaz rośnie z roku na rok. Są one bowiem bezproblemowe w obsłudze i szybko się rozpalają. Oferują też większe możliwości grillowania niż klasyczne modele węglowe. Są to urządzenia solidne i bardzo wytrzymałe. Zasilane są propanem bądź gazem ziemnym. Dlatego też proces ich rozpalania nie trwa zbyt długo. Grille gazowe wyposażone są w równomiernie rozłożone palniki. Dzięki temu proces obróbki termicznej jest w 100% kontrolowany. Palniki emitują płomień rozgrzewający ruszt. W ten sposób przygotować bez problemu można nie tylko mięso, ale i sery czy warzywa różnego rodzaju.

Grill gazowy czy węglowy - co wybrać?

Grille gazowe są na pewno wygodniejsze w obsłudze i bardziej wytrzymałe niż grille węglowe. Nie ma problemu z utrzymaniem ich w czystości i nie generują w czasie działania dymu oraz popiołu. Sporym atutem jest także możliwość kontrolowania temperatury pieczenia. Grille na gaz nie wymagają długiego rozpalania i wykorzystywane mogą być z powodzeniem przez cały rok. Pod wieloma względami przewyższają grille węglowe, ale i te mają swoich zwolenników.