Metoda: Grillowanie pośrednie
Czas przygotowania: 10 min.

Cóż prostszego niż połączenie kupnego sosu barbecue z włoskim sosem do sałatek i kilkoma dodatkowymi składnikami, aby przyrządzić szybką marynatę.

Składniki:

  • ½ kg schabu bez kości, pokrojony w grubą kostkę
  • ¼ fi liżanki włoskiego sosu sałatkowego
  • ½ łyżeczki sosu z ostrej papryki
  • ½ czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
  • ½ zielonej papryki pokrojonej na kawałki
  • ½ sosu Barbecue
  • 1 puszka ananasa w syropie, odsączonego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżki miodu
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie

Do średniej wielkości miski wlać sos barbecue, sos sałatkowy, miód, sok z cytryny i ostry sos paprykowy i dokładnie wymieszać. Dodać mięso i dokładnie wymieszać. Następnie wstawić wszystko na 24 godz. do lodówki. Nabijać na przemian: mięso, paprykę i kawałki ananasa. Gotowe szaszłyki układać na rozgrzanym grillu. Grillować ok. 4-6 minut z każdej strony. Pod koniec grillowania polać pozostałą marynatą.