Metoda: Grillowanie na desce
Czas przygotowania: 60 minut

Cedr jest najpopularniejszą formą deski używaną do grillowania. Użyta prawidłowo nada łososiowi niepowtarzalnie delikatny, a zarazem głęboki wędzony aromat.

Składniki:

  • Filet z łososia
  • Ulubiona mieszanka przypraw
  • Oliwa
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Podczas grillowania na desce wydziela się subtelny zapach dymu i rozgrzanego drewna, który wnika w każdy rodzaj grillowanego jedzenia: warzywa, drób, ryby jak i mięso. 
Ważne: Deskę można również zanurzyć w soku, piwie lub winie. Za każdym razem wydzieli się inny aromat. Rozgrzać grilla, wyjętą z wody i lekko osuszoną deskę położyć na rozgrzanym ruszcie i rozgrzewać ją przez kilka minut. Następnie deskę odwrócić i gładką stronę posmarować lekko oliwą. Wyłożyć filet łososia na tak przygotowaną deskę skórą do dołu i zamknąć pokrywę. Czas grillowania to 15-20 minut w przypadku fi letów. Czas grillowania całego łososia wydłuża się do 50 minut. Ryba jest gotowa wtedy, gdy mięso daje się dzielić na płatki. Upieczony filet można podawać na cedrowej desce, albo na półmisku.